90 års fødselsdag hvornår

90 års fødselsdag, hvornår

90 års fødselsdag hvornår

90 års fødselsdag hvornår: Den velkendte fødselsdag er en britisk komedie sketch skrevet af Lauri Wylie. Indehaver det oprindelig navn “Dinner for One”. TV-serien er også kendt som “den 90-års fødselsdag”. Skitsen har vundet international popularitet og er blevet oversat til adskillige sprog. Den vises traditionelt nytårsaften i Tyskland, Danmark, Sverige og andre lande.

Hvornår: Når klokken slår 23:40 på nytårsaften, toner 90 års fødselsdag frem på skærmen. Dette foregår som altid på DR1. Denne sketch har mange danskere set gennem årene siden tv-serien blev vist for første gang i 1973.

Karakterne

Butleren James

I sketchen serverer en butler ved navn James en middag for sin arbejdsgiver, Miss Sophie, som fejrer sin 90-års fødselsdag. Miss Sophies venner, som alle er døde, er repræsenteret af tomme stole ved bordet, og James må foregive at være hver af dem på skift, foregive at føre samtaler og skåle med Miss Sophie. James påtager sig rollerne i stiv arm som hver af gæsterne og forsøger at holde festen i gang, men han bliver selv mere og mere bedugget. James løber nærmest forvildet rundt om bordene til fødselsdagen.

Samtalerne og det at hæve glassene tager hårdt på den velkendte butler, som tydeligvis ofrer sig i en god gerning. Han når bl.a. at drikke portvin, sherry og champagne. Alt drikkeriet får dog også konsekvenser for James, han falder flere gange over det berømte tiger hoved, som også er blevet gengivet på servietterne. Hertil vælter han flere stole, spilder alkoholen på gulvet og får stegen til at flyve direkte ud af scenen.

James er dog i tv-sketchen portrætteret som en loyal og næsten “kompetent” tjener, men han har også en tør sans for humor og en tendens til at blive forvirret, når Miss Sophies krav bliver for meget for ham at håndtere. Trods sin rolle som butler er James også en central karakter i sketchen og spiller en væsentlig rolle i historiens komiske elementer.

Miss Sophie

Som natten skrider frem, bliver James mere og mere bedugget. Han kan nærmest ikke stå på sine egne ben mere. Heldigvis har Miss Sophie nået et punkt, hvor hun bliver træt og James må lægge hende i seng. Miss Sophie er karakteriseret som den ældre kvinde, der fejrer sin 90-årsfødselsdag med det store middagsselskab. Men som tideligere påpeget er alle hendes gæster gået bort.

De lever simpelthen ikke længere, så er det godt, at hun er ledsaget af sin trofaste tjener, hvilket hun sikkert har haft længe. På trods af gæsternes manglende tilstedeværelse, så skal fødselsdagen fastholdes. Dette sker dog ikke uden dramatik, men det dramatiske overgår “heldigivis” kun James. Dette skyldes, at Miss Sophie stadig fastholder traditionen om fødselsdagen og følge den til punkt og prikke: “same procedure as every year, James”. Derfor må tjeneren tage til takke med at servere og drikke for gæsterne.

Den anerkendte TV-sketch slutter af med, at Miss Sophie bliver fulgt op til sit værelse. Her spørger James: Same procedure as last year? Hvortil Miss Sophie svarer de famøse ord: “same procedure as every year, James”.

Du kan se vores store udvalg af 90 års fødselsdag produkter til din nytårsaften her på siden. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *